Mantingues un somriure al seu lloc: retenidors i alineadors dentals

Quan es tracta de mantenir un somriure saludable i alineat, tant els alineadors dentals com els retenidors tenen un paper crucial. Aquests dos dispositius odontològics tenen objectius diferents, però igualment importants en la cura i el manteniment de la dentadura.


En aquest article, explorarem detalladament quin és el propòsit de cadascun d'ells, les seves diferències i com contribueixen a aconseguir un somriure bonic i funcional.


Com funcionen els alineadors dentals: guia la posició de les dents amb suavitat


El procés d'ortodòncia per alineadors dentals comença amb una avaluació exhaustiva de la dentadura del pacient. Utilitzant tecnologia digital avantguarda, es prenen imatges en 3D i es dissenyen models virtuals de les dents mitjançant programari. Aquests models es fan servir per dissenyar una sèrie d'alineadors personalitzats que es fabriquen amb les especificacions per a cada pacient.


Cada joc d'alineadors es fa servir durant aproximadament dues setmanes i després es canvien pel següent joc de la sèrie. A mesura que es van fent servir els alineadors, les dents es van movent gradualment, seguint un pla de tractament acuradament dissenyat. El procés de canvi d'alineadors es repeteix fins que les dents arriben a la posició final desitjada, aconseguint així un somriure alineat i harmoniós.


Aquest mètode també té diversos avantatges, ja que es considera una forma avançada de tractament d'ortodòncia. Com que són més discrets que altres processos, donen una imatge clar de la dentadura, a més de ser molt més fàcils de netejar i removibles. Amb aquestes característiques, és molt més fàcil raspallar-se les dents i despreocupar-se en cas que algun menjar pugui quedar atrapat.


Quin disseny i materials pots fer servir als alineadors?


En la fabricació d'alineadors dentals, s'utilitzen diferents tipus de materials i dissenys per adaptar-se a les necessitats i les preferències de cada pacient. A continuació, tens alguns dels materials més utilitzats:

  • Poliuretà termoplàstic: És un dels materials més utilitzats en la fabricació d'alineadors dentals. És transparent, resistent i flexible, cosa que garanteix comoditat i durabilitat.
  • Polietilè de baixa densitat: Aquest material ofereix una excel·lent transparència i flexibilitat. És suau i s'adapta bé a les dents, cosa que permet un ajustament còmode.
  • Copolímer d'acetat de vinil i etilè: És un altre material transparent i flexible utilitzat als alineadors dentals. Igual que anteriors, és còmode i perfecte un ajustament precís.


Pel que fa al seu disseny, se'n poden trobar diversos segons la necessitat odontològica del pacient:

  • Alineadors amb retallada gingival: Aquests alineadors estan dissenyats per adaptar-se a la forma i estructura gingival de cada pacient. Es retallen al marge gingival per aconseguir un ajustament personalitzat.
  • Alineadors sense retallada gingival: Aquests alineadors tenen un disseny més estàndard i no es retallen al marge gingival. Són adequats per a casos en què no es requereix un ajust gingival específic.
  • Alineadors amb ancoratges: Alguns alineadors poden incloure petits elements d'ancoratge, com ara botons o ganxos, que s'adhereixen a les dents per proporcionar més precisió a la correcció dental.
  • Alineadors per al moviment vertical: Aquests alineadors estan dissenyats per corregir moviments verticals de les dents, com ara l'erupció o la intrusió. Permeten un control addicional en aquest tipus de correccions.


És important destacar que l'elecció del material i el disseny dels alineadors dentals dependrà de l'avaluació del cas específic per part de l'ortodoncista.


Quin és el següent pas després dels alineadors dentals?


Després de completar un tractament d'ortodòncia amb alineadors invisibles, és fonamental utilitzar un dispositiu anomenat retenidor. Aquests són essencials per mantenir els resultats aconseguits i assegurar l'estabilitat de les dents a la seva nova posició. Hi ha dos tipus de retenidors dentals segons la necessitat:

  • Retenidors removibles: Són retenidors que el pacient pot treure i tornar a col·locar per si mateix. En general, estan fets de plàstic transparent i s'ajusten a la forma de les dents i genives. Els retenidors removibles solen utilitzar-se principalment durant la nit i, en alguns casos, durant el dia durant un període de temps específic.
  • Retenidors fixos: També coneguts com a retenidors permanents o filferros de retenció, es col·loquen directament a la part posterior de les dents per mantenir la seva posició. Aquests retenidors estan fets d'un filferro fi de metall i s'adhereixen a les dents utilitzant una cola dental especial. Els retenidors fixos són una opció popular a causa de la seva comoditat i que no requereixen la remoció diària.


L'ús adequat dels retenidors ajuda a protegir la inversió realitzada en el tractament i assegurar que els resultats es mantinguin a llarg termini.


Adquireix retenidors de diferents materials i dissenys a DIYa


Com a professionals de l'odontologia, sabem que cada cas és únic i requereix una atenció especialitzada. A DIYa treballem en estreta col·laboració amb ortodoncistes per garantir l'excel·lència en cada tractament. El nostre objectiu és oferir als ortodoncistes les eines necessàries per oferir als seus pacients una experiència d'ortodòncia invisible satisfactòria i resultats òptims.


Si ets un ortodoncista a la recerca d'alineadors dentals d'alta qualitat i personalitzats, et convidem a conèixer més sobre els nostres serveis a DIYa. Estem compromesos amb l'excel·lència, innovació i cura del pacient. Confia en nosaltres per ajudar-te a transformar somriures i millorar la salut bucal dels teus pacients de manera discreta i efectiva.

Mantén una sonrisa en su lugar: retenedores y alineadores dentales